Világos: Zöld

értelmes, tudományos, hatékony, zöld

Mit csinálj a kacatokkal, amit nem akarsz a kukába dobni? - 1. kisposzt
Hosszú és tartalmas posztot írni nagyon sok idő, ezért mostantól lesznek kisebb posztok is, amik apróbb problémák megoldását segíthetik. Ezt a posztot Angéla inspirálta, aki arra keresett megoldást, hogy mit csináljon azokkal a holmikkal, amik igazából nem használhatatlanok, nem szelektívek, és eddig a kukában végezték.
Az úgynevezett hulladékpiramis legmagasabb szintű megoldása a hulladékká vált dolgok újrahasználata. Tehát, amikor ponotsan ugyanaz marad a funkciója, csak már más használja tovább. (Ennél kicsit rosszabb az újrahasznosítás, (vagyis anyagában hasznosítás), amikor pl. használt bicikliláncból kulcstartó készül, és ide tartozik az általános szelektív gyűjtés is, a további lépcsőfokok pedig az energetikai hasznosítás (égetés) és a lerakás.)
vz11.png

 
Most egy legfelsőszintű hasznosítós tippet írok ide, mert bár nem újdonság, sokan még nem ismerik, és sosem baj többször emlegetni.
Mihez kezd az otthon felhalmozódott tárgyakkal, amiknek nincs semmi bajuk, csak neked valamiért nem kell. Egy zöld szívű ember nehezen dob a kukába használható tárgyakat.
 
Az éves lomtalanításnál sokmindent elvisznek erre "szakosodott" emberek, de rengeteg problémát okoz ez, ami ellen harcolnak az önkormányzatok, így a legtöbb lomtalanításra kitett holmi a lerakóba/égetőbe kerül.
Az egyik megoldás
...a problémára (Budapesten és a környékén) az FKF Szemléletformáló és Újrahasználati Központjai,  kicsit fura rövidített nevén a SZÚK-ok. Ezeket pontosan az a gondolat hívta életre, hogy egy csomó ember örülne annak, amit mások hanyagul kidobnak.
Jelenleg két SZÚK van:
SZÚK-ok elérhetősége:
XV., Károlyi Sándor u. 166. 
06 20 221 6171  hétfő-szombat: 
8:00-20:00 
XVIII., Besence u. 1/A. 
06 20 221 7139 

 

Egészen barátságosan este 8-ig lehet beszállítani, a leadás pedig díjmentes. A leadáshoz budapestei lakcímet,  kell igazolni okmánnyal. Az egyetlen feltétel, hogy olyan tárgyakat lehet beszállítani, amelyek az eredeti funkciójuk gyakorlatilag teljes állátására képesek. Azaz nem baj, ha van pár matrica a babaágyon, de baj, ha pl. le van szakadva az alja. A központok területén egyébként tanösvény és  (újrahasznosított anyagokból épült) játszótér is van, nagyon kulturáltan néz ki.

Bármit be lehet vinni, amit újra lehet használni, pl. ruhát, bútort, játékot, irodaszert, stb. Amit végül mégsem vesznek át, mert pl. mégis túl lerobbant állapotban van, azt a szomszédos hulladékudvarban le lehet adni szelektíven is. (pl. textilt, elektronikai hulladékot stb. ) 

Mi lesz velük ezután?

A SZÚK-ból vásárolni is lehet, van bemutatóterem, ahol a tárolási díjért cserébe el lehet hozni dolgokat. Kisebb tárgyak, pl. játékok, konyhai holmik 100-300 Ft-ért, nagyobbak, pl. bútorok párezerért, teljes bútorszett 10 000 Ft- ért eladó. Ez gyakorlatilag a tárolási díj fedezete. Ami nem kel el így, azokat a civil szervezetekhez juttatják. Ami idekerül, azt az FKF már nem teszi a piramis alacsonyabb szintjeire.

Itt van egy online böngészde is, de elég korlátos a feltöltött kínálat. (Az értékesítés célcsoportja nem elsősorban a tárgyakat leadó emberek, persze.)

Mi van, ha nem vagyok budapesti?

A vidéki települési önkormányzatokat és a hulladékkezeléssel foglalkozó szervezeteket is ösztönözték egy TÁMOP pályázatban, hogy építsenek ilyeneket. Elsőre egyébként még azt is magyarázni kellett, hogy ez mire jó egyáltalán... Viszont azóta több is épült, és � emberek aktív érdeklődése is segíti az elterjedését. (Érdeklődj te is!) 

Itt olvasható egy rettentő hosszú és mára picit elavult, de amúgy elég érdekes, alapos tanulmány az újrahasználat szakmai részleteiről. A tanulmányt a Humuszos Sziromi Nagy Tamás és mtsai írták.

A másik megoldás
...az adománybolt hálózat: Budapesten és már néhány vidéki városban is működnek ilyenek. Nehézség, hogy pl. a budapesti Cseriti lánc nem vesz át bútort, nem szezonális ruhát, olykor könyvet. A beszállított tárgyakért nem fizetnek, de a vevők nagyon kedvezményes áron vehetik meg. Cseriti boltok listája 
A Cseriti nagy húzása, hogy gondolt arra, hogy esetleg nem fér be az autódba egy háztartási gép, és 2000 Ft-ért előzetes egyeztetés után elszállítják tőled. (ilyen nagy homit egyébként nem lehet csak úgy beszállítani sem, előtte egyeztess, részletek a honlapon!). 
Egy másik adománybolt hálózat a vicced E-cherry néven működik.
Adományozz közvetlenül
Az is az újrahasználat módja, ha ismert civil szervezeteknek magad juttatod el az adományod, postán vagy személyesen. Ilyenkor egy kis nehézség, hogy vannak nem túl hatékony szervezetek is, illetve nekik sokszor praktikus listájuk van, hogy mire van szükségük, amit helyben a legjobban hiányolnak a védenceik. De ha pl. az irányított gyűjtésnek megfelelő tárgyaid vannak feleslegesen, juttasd el nekik. 
Ez egy KISPOSZT. Csak egy ötlet átadása volt a célja, nem teljeskörű hulladékgazdálkodási disszertáció. 
Minden további ütletedet várjuk zárt Facebook csoportunkban is! Gyere, csatlakozz: 
vz_facebook-cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagoszold.blog.hu/api/trackback/id/tr715014482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világos: Zöld

Te nem is vagy elkötelezett! Nem utálod a műanyagot, és kineveted az ecet+szódabikarbóna csoadszert! - Fontos neked egyáltalán a környezet védelme?! - Hát persze, hogy fontos... De éppolyan fontos az is, hogy értelmesen, tudományos alapon, és ne marketing vagy pletyka infók alapján tedd, amit teszel. Ebben a blogban megpróbálok fényt gyújtani ahhoz, hogy úgy védd meg a környezetet a gyermekeid számára, hogy hatékony legyél.

Szerzői jogok

Ennek a blognak a tartalma csakis a szerző ELŐZETES írásbeli jóváhagyásával osztható meg. A szerzői jog az illusztrációkra is fennáll. A cikkeket szó nélkül a forrás megnevezésével SEM lehet elvinni. Minden jog fenntartva.

Támogasd ezt a blogot

Ez a blog elkötelezett ködoszlatási vágyból működik. De ha érted, hogy hatalmas munka van mögötte, támogass könnyen, transzparensen:

Támogatom ezt a blogot!  

Facebook csoport

 
Világos: Zöld! - értelmes környezetvédelem
Zárt csoport · 1.5e tag
Csatlakozás a csoporthoz
Az nem kérdéses, hogy valamit tenni kell, hogy az unokáink is élni tudjanak a földön. Az viszont egyáltalán nem ...
 

Facebook oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása