Világos: Zöld

értelmes, tudományos, hatékony, zöld

Miért pont világoszöld?

vz1.jpg

A blog címe tulajdonképpen egy szójáték. Mikor 18 éve átvettem a környezetmérnök diplomámat, minden ismerősöm azzal nyaggatott, hogy szélsőségesen öko cselekedeteket hiányolt tőlem. Pl. fogkrém helyett fogport, vagy műszálas ruhák helyett lenruhát. 

Ennek úgy vetettem véget, hogy undok és beképzelt módon közöltem, hogy én az iparban tevékenykedem, olyan jellegű nagyléptékű problémák megoldása érdekel, amit a tisztelt kérdező meg se értene. A szakmában kicsit megvetőleg sötétzöldnek becézik azokat a megnyilvánulásokat, amik bár látványosak, a környezet valódi védelme szempontjából rettentetsen kicsi a hatásuk, mondhatni értelmetlenek. 

Azóta viszont eltelt 20 év, és az utóbbi 1-2 évben elképesztő hangerőre nőtt a zöld kommunikáció, konganak a harangok, és minden jóértésű emberben felmerül, hogy VALAMIT tenni kéne. És nagyon sokan tesznek is, de borzasztó nehéz eligazodni a mai információ dömpingben: rengeteg a simán csak téves, vagy olykor kifejezetten csalárd információ. 

Úgy éreztem, szakmai felelősségem is, hogy a sok tévedés, a tévedéseket követő felesleges erőfeszítést, ami szükségszerűen csalódáshoz, kudarchoz vezet, a magam lehetőségei szerint megakadályozzam. Hogy megvilágítsam egy téma minden oldalát, hogy alátámasszam vagy megcáfoljam egy megoldás üzenetét, szigorúan szakmai alapon.

Ebben a blogban nincsenek a fenti terminológia szerinti sötétzöld sugallatok és nyomasztások. Meggyőződésem, hogy ha mindenki csak annyit megtenne, amennyit értelmes erőfeszítéssel, belátható előnyökért meg lehet tenni, nagyon sokat javulna a helyzet, és sokkal lassabban haladnák a szakadék felé. A racionális cselekedetek ráadásul sokkal jobban vonzzák a környezetünkben élőket, kevésbé kell a küzdeni a "bojkottáló" családtagokkal, ismerősökkel, így összességében sokkal eredményesebb lehet a küzdelem. Az sem utolsó, ha az ember megérti, mit miért (nem) csinál, és tudatosan követi az elveit

A világoszöld az angol szakirodalomban bright green-nek nevezett elköteleződésre utal alapvetően, élve egy kis magyar szójátékkal is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagoszold.blog.hu/api/trackback/id/tr5714998204

Világos: Zöld

Te nem is vagy elkötelezett! Nem utálod a műanyagot, és kineveted az ecet+szódabikarbóna csoadszert! - Fontos neked egyáltalán a környezet védelme?! - Hát persze, hogy fontos... De éppolyan fontos az is, hogy értelmesen, tudományos alapon, és ne marketing vagy pletyka infók alapján tedd, amit teszel. Ebben a blogban megpróbálok fényt gyújtani ahhoz, hogy úgy védd meg a környezetet a gyermekeid számára, hogy hatékony legyél.

Szerzői jogok

Ennek a blognak a tartalma csakis a szerző ELŐZETES írásbeli jóváhagyásával osztható meg. A szerzői jog az illusztrációkra is fennáll. A cikkeket szó nélkül a forrás megnevezésével SEM lehet elvinni. Minden jog fenntartva.

Támogasd ezt a blogot

Ez a blog elkötelezett ködoszlatási vágyból működik. De ha érted, hogy hatalmas munka van mögötte, támogass könnyen, transzparensen:

Támogatom ezt a blogot!  

Facebook csoport

 
Világos: Zöld! - értelmes környezetvédelem
Zárt csoport · 1.5e tag
Csatlakozás a csoporthoz
Az nem kérdéses, hogy valamit tenni kell, hogy az unokáink is élni tudjanak a földön. Az viszont egyáltalán nem ...
 

Facebook oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása