Világos: Zöld

értelmes, tudományos, hatékony, zöld

4 dolog, amiről azt hitted, hogy zöld, pedig nagyon nem

A blog indulásához készített témaválasztó szavazáson elsöprő győzelmet aratott ez a téma. A legtöbben próbálnak valamennyire lépést tartani a trendekkel, megfogadni 1-2 jól hangzó szabályt, napról napra tenni valamit. Még sokminden van az ide tartozó listán, ime az első adag bemelegítésnek:

Tehát 4 dolog, amit ne használj inkább, (+ az is, hogy mit tegyél helyette):

1. Bambuszpohár, papírpohár

 

A hiedelem alapja: a papír és a bambusz 'természetes', nyilván könnyen lebomlik majd, nem terheljük a környezetet vele.

vz4.jpg

A tények: a bambuszpohár elkészítéséhez rengeteg műanyag kell... A bambuszpoharak -és más bambuszedények- esetében napi szinten bukkannak fel balhék, hogy a bennük lévő melamin  és a kioldódó formaldehid olyan sok, hogy már mérgező. Sajnos nagyon nehéz megállapítani, hogy mennyi melamin van a pohárban, de mindenesetre nem sokkal kevesebb, mintha műanyagpohárból innál. Gyakorlatilag az összes formázott bambuszedényhez használnak melamint, ezzel érik el, hogy könnyű és vízálló legyen, és megtartsa a formáját. A formaldehid nagyon súlyos méreg, és melamin pedig súlyos vesekárosító. Egyik sem engedélyezett élelmiszeriparban. 

A papírpohárral meg az a helyzet, hogy a szennyezett papírpohár egyáltalán nem hasznosítható újra. Azért nem, mert a papírpohár egy kombi csomagolás: nagyrészt papírból + egy vékony nejlon fóliából áll. Emiatt ez egyáltalán nem hasznosítható újra sem papírként, sem fóliaként. (Ha nem hiszed, gondolj abba bele, hogy egy mekis papírpohárban akár napokig elvan a lötty, mielőtt folyni kezd...) Ha az ember csak 1 kávét iszik belőle, akkor is 365 db pohárral hizlalta a lerakót. Ez kb 1 emelet magas pohároszlop...A világon évente csaknem 500 milliárd papírpoharat használnak el...nagyon nagy része tartalmaz egy kis fóliát, ezért 10 perces élettartam után meg a szemétdombra végleg
A kávéspohár akkor sem hasznosítható újra, ha rá van írva, hogy újrahasznosítható :) Ez egy zöld-marketing trükk. (Később még ezekről is írok!) 

Mit használj helyette:

Mindenhol próbáld elérni, hogy a kávéd, italod a sokszor újrahasznált, jó minőségű termoszodba, kulacsodba, tumbleredbe (termoszpoharadba) töltsék. Az éttermek egy része ellenáll ennek, valamiféle élelmiszerbiztonsági hibaforrástól tartva. A dolog nem teljesen alaptalan, de hatalmas túlzás, amit a sok lúd disznót győz alapon lehet leépíteni: ha te állhatatosan kéred, és elterjed a megoldás, és kiderül, hogy a veszély eltúlzott, egyre elfogadottabb lesz. Amerikában pl. egészen általános progresszívebb városokban, nem véletlen, hogy pl. Magyaroszágon is egy amerikai kávézólánc vezette be, hogy kedvezményt ad, ha a saját tumbleredet használod.

2. Trisó

 

Gyakorlatilag minden valamirevaló zöld oldal javasolja majd, hogy váltsd ki a gonosz mosóport házi, "barátságos", "természetes" anyagokkal. A trisó a mosógépbe, sőt, a mosogatógépbe is már elterjedt házi alapanyag. 

A hiedelem alapja: olcsó, régóta használt, bevált anyag, már a nagyanyáink is, és amúgyis sokkal kevésbé misztikus mint egy kitudjamivanbenne mosópor. A trisó ezzel szemben három aranyos kis nátrium ion és egy foszfátcsoport  (és még 12 molekula víz) alkotta kristályos anyag. 

A tények: rengeteg féle mosópor létezik, és arról egy külön posztot lehetne írni, hogy mi van bennük, de egy nagyon fontos dolog viszont nincs: foszfát. Ezt ugyanis tiltja a jogszabály. A foszfátok lágyítják a kemény vizet, ezzel ugyan hatékonyabbá teszik a tisztítószereket, de amint a szennyvízzel együtt a tavakba vagy folyókba kerülnek, elősegítik az algásodást, amelynek következtében a halak és egyéb vízi élőlények nem jutnak megfelelő oxigénhez. A tényekhez hozzátartozik, hogy az élővizek foszfát szennyezéséért a műtrágyázás sokkal nagyobb mértékben felelős. De azon te sokkal nehezebben tudsz változtatni. 

A vonatkozó EU rendelet így kezdődik: 

A Bizottság a Tanács és az Európai Parlament számára a 648/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet (3) értelmében készített 2007. május 4-i jelentésében értékelte a foszfátok mosó- és tisztítószerekben történő felhasználását. További elemzést követően megállapítást nyert, hogy a foszfátok fogyasztói mosószerekben és az automata mosogatógépekhez való fogyasztói mosogatószerekben való felhasználását korlátozni kell annak érdekében, hogy a mosó- és tisztítószerek foszfáttartalma kisebb mértékben járuljon hozzá az eutrofizációs kockázatokhoz, és hogy a szennyvíztisztító telepek számára kisebb költséggel járjon a foszfátok eltávolítása.

Már korábban is voltak foszfátmentes mosószerek a piacon, de a rendelet hatálybalépése (2013) után a nagyobb gyártók mind eltűntették a foszfátot, és rengeteg szabadalom született, ami a nátrium-foszfátok hatását hivatott kiváltani. Óriási visszalépés az eutrofizáció elleni harcban, ha az emberek épp a zöld nyomás hatására kezdik újra lapátolni a foszfátot a vízbe. 

Hardcore kiegészítés (csakazolvassa!): igen, tudom, hogy érzékeny befogadókra kötelező foszfort eltávolítani, és a szenynvíztelepek összesfoszfor kibocsátását mérik. Viszont a szennyvíztelepek jó részére ez a szabály eleve nem is vonatkozik, egy kisebb részénél meg egyszerűen nem épült ki sem vegyszeres sem biológiai foszforeltávolító fokozat. Igy hiába van európaverően híres bebocsátási határérték, még a tisztított szennyvíz esetén sem általános a betartása. Arról pedig ne beszéljünk, hogy még mindig rengeteg szennyvíz szikkad el csak úgy a kert végi pöcékből.

Mit használj helyette:

Ne használj trisót mosópor helyett. Mosogatópor helyett sem. Nézz körül, hogy a mosószerben, amit választasz milyen adalékok vannak, és keress olyat, ami nem habzik. Géppel mosogass, géppel moss, használj kevés mosószert, ha nem túl zsírosak a ruhák. (Edények.) Ez utóbbival tehetsz a legtöbbet a legészszerűbben. Száríts a szabad levegőn.

Ha nem túl szennyezettek a ruháid, használhatsz mosódiót, ami egy természetes tenzid, egy szappanszerű anyagot old ki belőle a melegvíz, ami valóban tisztít.

3. Műfenyő

 

vz5.jpg

A műfenyők egyrészt anyagi megfontolásból terjednek: az olcsóbbak több évre megoldják valamennyire a karácsonyfa kérdést, kevesebbért, mint amennyibe a természetes fa kerül. Nem is ezzel van a nagy gond. Az utóbbi években borzalmas nagy zöld nyomás van az embereken, hogy SZEGÉNY karácsonyfák, csak 1 hétig állnak, és mennek a szemétbe. Bezzeg egy műfa évekig újra és újra azonos.

A tévhit alapja: sokan a karácsonyfa kivágását nem a napraforgó vagy a kukorica aratásához hasonlítják, hanem a szívűkben ez erdőirtás. Ráadásul  a kopasz kis fácska elég szívbemarkoló látvány, amit ráadásul egy kukásautó visz el....

A tények: a karácsonyfákat ma már nem a természetes erdő írtásával termelik, hanem fenyőültetvényeken pontosan ezzel a céllal. Amig nőnek, hasznos fotoszintetizáló növények, és az életük célja, hogy egy rövid időre örömet okozzanak. Ahogy a napraforgó célja is az, hogy a magjából olaj legyen, mondjuk egy tányérból egy pálinkáspohárnyi.  Az ültetvényről származó fenyőfa nem erdőírtás, hanem egy haszonnövény, pont úgy, mint a napraforgó.

A természetes fenyő, ha gondoskodsz arról, hogy elvigye a lakóhelyeden a szolgáltató, akkor 100%-ban újrahasznosul. Készül belőle bútorlap, vagy talajtakaró mulcs, ilyennel fedik a túraútvonalak egy részét is.

A műfenyő viszont általában pvc-ből készül, ami az egyik leginkább kerülendő műanyag, mivel sem lerakva, sem elégetve nem túl jófej.
(Ráadásul finom gyantaillata sincs, és hacsak nem méreg drágát veszel nem is túl szép:) 

Mit használj helyette:

Ha szeretnél fenyőfát, vegyél élőt. Ha van kerted, teraszod, vegyél földlabdást, és csak pár napig tartsd a szobában, épp az ünnepekre, aztán vidd ki újra. Ezzel elérheted, hogy túléljen, és jövőre egy mérettel nagyobban díszíthesd. Földlabdás fenyőt vegyél kertészetből, ott sokkal precízebb a labda, és sokkal jobb esélyed van, hogy a fácskád túléli a kalandot.

4. Kézi mosogatás

 

Magyarországon úgy 20-25 éve kezdett terjedni a mosogatógép, egyértelmű úri huncutság felhanggal. Szegény darab még mindig küzd a rossz antréval. Pedig ha elfogadjuk azt, hogy mosogatni kell, a nadrágba törölt bicska és a kenyérrel kitunkolt pitli nem elég, akkor hamar kiderül, hogy kézzel mosogatni nem zöld dolog.

A tévhit alapja: amit gép csinál, az áramot fogyaszt, ami pedig káros, ráadásul a mosogatás 2 óra, én meg 10 perc alatt ellogybolom...különbenis

A tények: egy átlagos mosogatógép 15-20 litert, egy modern felsőbb kategóriás akár 10-nél is kevesebb liter vizet használ. A mosogatás sokkal hatékonyabb, mert a hőmérséklet sokkal magasabb (60-70 fok, míg az ember már 42-44 foknál melegebb vízzel nem tud mosogatni). A mosogatószernek nem kell kézkímélőnek lennie, így a zsíroldásban verhetetlen. Sokkkal kevesebb kell belőle, mint a kézi mosogatószerből, amitől ráadásul elvárjuk, hogy habozzon szépen, puhán. A hab alapvetően nem jó ezt már a mosás kapcsán is megbeszéltük. 

További nehézség, hogy a kézzel mosogatott edényen megmaradnak a bacik, mert nem elég forró a víz, a szivacs pedig egy wellnesshotel a bacik számára... 

 

Mit használj helyette:

Ne érezd magad terrorizálva, ha az idő és költséghatékony gépi mosogatást választod: a víz és vegyszer takarékosság miatt sokkal jobb választás. Apropó vegyszer: ha az edények nem túl koszosak, próbáld ki, hogy elfelezed a tablettát. Enyhén szennyezett edényekre bőven elég fél tabletta.
A házi mosogatógép tablettáról még lesz szó később. 

A mosogatógép vásárlásakor keress olyat, ami rövid programot is tud. (Ami nem egyenlő az öblítőprogrammal!). Ez amellett, hogy rövidebb, nem használ áramot arra, hogy megszárítsa az edényt. Így vizes lesz, amikor kinyitod, de a forró edényről hamar megszárad.

+1: NE öblögesd el az edényeket, mielőtt a mosogatógépbe teszed. Egy darab papírral töröld le róla az ételmaradékot, illetve a rászáradt tojást, mustárt, és egy dugulásveszélyes anyagokat. Az előöblögetés felesleges, ha nem szárítod a koszos edényt 2 hétig. A zsírt pláne ne kezdd el lemosni róla... ebben a gépi mosogatószer verhetetlen.

Ez most egy kis bemelegítő cikk, nem kezdhettem egyből a Nagy Vászontáska Dilemmával.. de annak az ideje is eljön. Sőt a lebomló szemeteszsák, az mosótojás és a fénycsőkapcsolgatás is vár a sorára.

 

Ha szívesen olvasnál hasonló cikkeket, csatlakozz a kedves és világoszöld csoportunkhoz:

vz_facebook-cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagoszold.blog.hu/api/trackback/id/tr3214998752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Világos: Zöld

Te nem is vagy elkötelezett! Nem utálod a műanyagot, és kineveted az ecet+szódabikarbóna csoadszert! - Fontos neked egyáltalán a környezet védelme?! - Hát persze, hogy fontos... De éppolyan fontos az is, hogy értelmesen, tudományos alapon, és ne marketing vagy pletyka infók alapján tedd, amit teszel. Ebben a blogban megpróbálok fényt gyújtani ahhoz, hogy úgy védd meg a környezetet a gyermekeid számára, hogy hatékony legyél.

Szerzői jogok

Ennek a blognak a tartalma csakis a szerző ELŐZETES írásbeli jóváhagyásával osztható meg. A szerzői jog az illusztrációkra is fennáll. A cikkeket szó nélkül a forrás megnevezésével SEM lehet elvinni. Minden jog fenntartva.

Támogasd ezt a blogot

Ez a blog elkötelezett ködoszlatási vágyból működik. De ha érted, hogy hatalmas munka van mögötte, támogass könnyen, transzparensen:

Támogatom ezt a blogot!  

Facebook csoport

 
Világos: Zöld! - értelmes környezetvédelem
Zárt csoport · 1.5e tag
Csatlakozás a csoporthoz
Az nem kérdéses, hogy valamit tenni kell, hogy az unokáink is élni tudjanak a földön. Az viszont egyáltalán nem ...
 

Facebook oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása