Világos: Zöld

értelmes, tudományos, hatékony, zöld

Zero waste uzsonnacsomagolás: ne ess ebbe a hibába - Kisposzt 2.

Teljesen érthető, hogy a szülők szeretnék, ha a gyerekük a környezetet tisztelve, minél kevesebb hulladékot termelve élnének, elsősorban a saját jövőjük érdekében. Ebben a témában hatalmas tempóval hasít a zero waste hullám, csakhogy van itt egy kis bibi.

vz20.jpgKép: via

Az uzsicsomagolás terén a zero waste "királynője" a textil uzsonnacsomagoló:

A tipikus textil uzsonnacsomagoló valóban segít abban, hogy kevesebb szemetet termeljen a csimota az uzsonna eldobható csomagolásának elhagyásával. Ráadásul irtó aranyos minták vannak, tényleg jókedvre derül az ember tőle, és ez jó.

A baj viszont az, hogy a textil ökolábnyoma hatalmas: a gyapot ültetvények nagyon sokszor olyan országokban vannak, ahol a szükséges víz előteremtése visszafordíthatatlan környezeti károkat okoz (pl. Üzbegisztánban lecsapolták az Aral tavat), a gyapot rengeteg vegyszert igényel, és ha öko a termesztés, akkor a lábnyom csak nő: a vegyszermentes termeléssel sokkal kevesebb a hozam, nehezebb a művelés, stb.

A dán Környezetvédelmi Minisztérium hires tanulmánya (ami egyébként a bevásárló táskák kapcsán vizsgálta a textil lábnyomát) szerint egy textiltáskát 7300x , egy ökotextil táskát 20 000 x újrahasználni, hogy az előállítás hatásaiban ugyanott legyünk, mint egy eldobhatós nejlon szatyor. A tanulmány kritikusai azt emelik ki, hogy a tanulmány csak az előállítást vizsgálta, a keletkezett hulladékot nem.  A keletkezett hulladék is nagy probléma, és a tanulmány kitér egyébként arra, hogy ezt azért nem vizsgálta, mert a dánok fegyelmezettek a zacskók visszahordásában, illetve dániában a PE szatyrokat égetőbe viszik. (Ahol CO2 és víz lesz belőlük, szemben egy sor más nem olefin műanyaggal.) 

Az uzsicsomagolások kapcsán azonban most a tanulmány azon részei fontosak, amik azt elemzik, hogy mitől ennyire fenntarthatatlan az, hogy mindent textilre teszünk át. A pamutvászon ökolábnyoma köztudottan hatalmas. Ráadásul rengeteg a hulladéktextil, sokszor olyanok is, amiket legyártottak, szállítottak, tároltak, majd szemétté vált anélkül, hogy bárki valaha használta volna. A gyapotot ráadásul rengeteg helyen egyáltalán nem méltányos körülmények között termelik és szüretelik. Erre vonatkozóan egyébként léteznek textiltanúsítványok.

A vadonatúj textilből készített uzsonacsomagolók nem jobbak, mint akár a folpack, vagy pláne a viaszolt papír szendvicscsomagoló. Kevesebb hulladék marad utánuk, de sokkal nagyobb kárt okoznak az előállításuk miatt.

Tovább ront a helyzeten, hogy a legtöbb szendvicscsomagoló belsejébe poliuretán fóliát tesznek, hogy vizálló legyen. A poliuretán (PUL) laminálás egy teljességgel újrahasznosíthatatlan, alapanyagaiban (izocianátok és polyol gyanta) nagyon (nagyon) mérgező, veszélyesen előállítható műanyag. Nem is célunk, hogy monomerjeire bomoljon, mert ezzel visszakapnánk a mérgező alapanyagait. A PUL semmiképp sem tekinthető zero waste-nek.

Hatalmas önámítás azt hinni, hogy egy termék zero waste, mert kivált valamit, ami eddig a szemetesbe került. Egy vékony PE fólia helyett textil+ PUL fólia házassága soktízezerszeres újrahasználat esetén jöhet szóba.

Mit használj helyette:

1. A legjobb lenne ugyenez mentett textilből, vagyis olyanból, ami már textilként kidobásra kerülne. Rengeteg van a piacon belőle. A PUL fólia elhagyható, vagy vízálló változathoz megfelelne  PP vagy PE borítás. Ez sem lenne zero waste de sokkal közelebb lenne hozzá.

2. Papír: Viaszolt vagy impregnált papír (vagy mentett textil.)

3. Doboz: egy évekig használható, fertőtleníthető PP (polipropilén) doboz sokkal tudatosabb, az élete végén pedig szelektálható. 

Persze azzal sincs baj, ha azt mondod, hogy neked ez tetszik, tök jó termék, és vidám, és  ezt szeretnéd használni. Jobb megoldás pl. mint az alufólia, amit a szemetesbe dob a gyermek. Praktikus is a műanyag belsejével, könnyű tisztítatni stb. 

Csak ne hidd azt, hogy ez zero waste. Egyáltalán nem az. 

Ha szívesen olvasnál igényes és megoldás kereső zöld cikkeket, csatlakozz kedves és világoszöld csoportunkhoz:

vz_facebook-cover.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagoszold.blog.hu/api/trackback/id/tr415041384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbrrr 2019.09.06. 19:51:56

Az egyszer használatos papír szalvétával eszébe sem jutott bárkinek összehasonlítani? (esetleg külön vizsgálva az újrahasznosított papírból készültet, meg a faipari hulladékból készültet)
Érdekelne egy ilyen vizsgálat is, ha elérhető.
Mert a papír a legtermészetesebb anyag, 1-2 éven belül akárhol lebomlik, tehát ha szemét is keletkezik belőle, nem lesz belőle szemétsziget a folyón/tengerben, egyszerűen nem jut el odáig.

Ferencz Monika · http://vilagoszold.blog.hu 2019.09.06. 19:53:54

A papírszalvétával nincs gond. De az már 30 éve is meghaladott volt, mert beleragad a szendvicsbe, kiszárad a kenyér benne, vagy nedvespapír ízű lesz :) De amúgy nincs baj a papírral, mint csomagolóanyaggal, ezt már korábban is írtam :-)

Boar. 2019.09.06. 22:34:08

A textil koszolódik, mosni kell. Ezzel mélyebbre és még mélyebbre nyomjuk a sárba azt az "ökológiai lábnyom"-ot, mosószer, energia, víz felhasználás képében. Ráadásul pont a gyerek fogja megunni, elveszíteni stb. szóval az újrafelhasználás is eléggé korlátozottan működik.

J.W. Booth 2019.09.08. 00:51:01

OFF: rejtett hétköznapi szexizmus = "anyukák"

J.W. Booth 2019.09.08. 00:51:02

Egyébként örülök az írásnak, pár dolgot helyretesz azok esetében, akik nem a maguk egészében nézik a dolgokat.

Janixyz 2019.09.08. 00:51:12

Az alufóliával mi a gond?
Vízálló, higiénikus és ha megtanítod a gyereknek, hogy ne a kukába dobja hanem otthon a szelektívbe akkor könnyen egyszerűen újrahasznosítható.

Ferencz Monika · http://vilagoszold.blog.hu 2019.09.08. 00:59:23

Alufólia: www.forbes.com/sites/samlemonick/2017/06/23/a-better-way-to-recycle-dirty-aluminum-foil/#54df63a01e2c A legfőbb baj vele, hogy nehéz kajamaradékos fóliaként újrahasznosítani, és hogy a legtöbb iskolás nem fogja szelektálni, hanem kidobja a kukába... :-( Tudjuk, hogy vannak kivételek, de ez az általános.

Világos: Zöld

Te nem is vagy elkötelezett! Nem utálod a műanyagot, és kineveted az ecet+szódabikarbóna csoadszert! - Fontos neked egyáltalán a környezet védelme?! - Hát persze, hogy fontos... De éppolyan fontos az is, hogy értelmesen, tudományos alapon, és ne marketing vagy pletyka infók alapján tedd, amit teszel. Ebben a blogban megpróbálok fényt gyújtani ahhoz, hogy úgy védd meg a környezetet a gyermekeid számára, hogy hatékony legyél.

Szerzői jogok

Ennek a blognak a tartalma csakis a szerző ELŐZETES írásbeli jóváhagyásával osztható meg. A szerzői jog az illusztrációkra is fennáll. A cikkeket szó nélkül a forrás megnevezésével SEM lehet elvinni. Minden jog fenntartva.

Támogasd ezt a blogot

Ez a blog elkötelezett ködoszlatási vágyból működik. De ha érted, hogy hatalmas munka van mögötte, támogass könnyen, transzparensen:

Támogatom ezt a blogot!  

Facebook csoport

 
Világos: Zöld! - értelmes környezetvédelem
Zárt csoport · 1.5e tag
Csatlakozás a csoporthoz
Az nem kérdéses, hogy valamit tenni kell, hogy az unokáink is élni tudjanak a földön. Az viszont egyáltalán nem ...
 

Facebook oldal

Friss topikok

Utolsó kommentek

süti beállítások módosítása